Konferencija ,,Skaityti (ne) madinga?”

  • Paskelbė : Sandra Jociuvienė
  • Paskelbta: 2023-05-12
  • Kategorija: Renginiai

(ne) madinga?”. Jos dalyviai – 5, 6 ir 8 klasių mokiniai bei kviestiniai svečiai. Konferenciją organizavo lietuvių kalbos mokytojos A.Jašinskienė ir O.Jačiunskienė, o visą renginį puikiai vedė 5 klasės mokiniai Auksė Kvedaravičiūtė ir Aleksas Tučius.

Konferencijos tikslas – įveikti skaitymo kliūtis, išplėsti skaitinių sąrašą ir sustiprinti jaunojo skaitytojo pasitikėjimą savimi bei kūrybiškumą.

Pirmoje konferencijos dalyje buvo skaitomi visų dalyvavusių klasių mokinių pranešimai: 5 ir 6 klasių komandos pristatė savo atlikto tyrimo ,,Vaikų skaitymas seniau ir dabar” rezultatus, kurie patvirtino, jog anksčiau buvo daugiau skaitančių vaikų ir paauglių, o dabar dažniau skaitoma tuomet, kai yra būtina lietuvių literatūros pamokoms; 8 klasės moksleiviai M. Čiuma ir G. Dailyda pristatė savo kurtą tinklalaidę ,,Kodėl skaitome knygas? Šis reportažas buvo labai įkvepiantis ir motyvuojantis skaityti daugiau įvairios literatūros.

Po pranešimų 6 klasės mokiniai rodė pasakos „Pelės malda“ inscenizaciją. Vėliau klausėmės garsinio ištraukų skaitymo be pasiruošimo. Čia savo gebėjimus pademonstravo 5 klasės mokiniai L. Cripač ir A. Kvedaravičiūtė, 6 klasės mokiniai U. Verseckas ir T. Kvietkus bei aštuntokės G. Kaselytė ir E. Lukošiūtė. Pirmoji konferencijos dalis baigėsi penktokų A. Kvedaravičiūtės ir A. Tučiaus, šeštokų G. Milašiūtės ir J. Brazinsko, aštuntokių E. Lukošiūtės, A. Šiulytės, S. Strankauskaitės pasidalijimu mintimis apie savo perskaitytas knygas, kurias rekomenduotų perskaityti bendraamžiams.

Antroje konferencijos dalyje vyko kūrybinės dirbtuvės. Buvome paskirstyti į mišrias klasių grupes ir dalyvavome keliuose užsiėmimuose: knygos viršelio kūrime „Knygos pavadinimas... O kas toliau?“, citatų apie knygas iliustravime „Žodis kalba vaizdais“ bei kūrėme knygų leidyklos reklamą. Atliekant kūrybinius darbus 8 klasės mokiniai M. Juodenis ir K. Balandis filmavo reportažą iš įvykio vietos.

Baigiantis konferencijai pasisakė gimnazijos bibliotekininkė Sandra, kuri pakalbėjo apie tai, ar visgi yra knygų, kurias skaityti madinga.

Šis renginys buvo labai svarbus žingsnis patiems moksleiviams bandant motyvuoti savo bendraamžius net tik sėdėti prie kompiuterių ar mobiliųjų telefonų, bet ir skaityti knygas. Juk bendraamžių įtaka paauglystės laikotarpiu yra pati didžiausia.

Štai keletas mokinių atsiliepimų apie įvykusį renginį (stilius netaisytas).

Renginys patiko, nes buvo smagu vaidinti, kalbėti, kurti. Patiko ruoštis renginiui.

Buvo labai linksma, naudinga sužinoti apie knygas, ką jos daro žmogui.

Labai patiko, nes buvo įdomus renginys, turėjau svarbią užduotį.

Patiko kurti knygos viršelį. Tai darydamas lavinau vaizduotę.

Buvo daug veiklos ir patirties. Įdomu.

Patiko būti kartu, piešti ir pagalvoti, smagios veiklos ir įdomūs vaikų skaitymo tekstai. Buvo smagu, kartais juokinga.

Patiko, nes nebuvo pamokų.

Patiko, nes buvo kažkas naujo ir nematyto.

Labai įdomu, nes buvo puiki patirtis kalbėti prieš daug žmonių.

Labai. Dėkoju už šį renginį.

Gabija Kaselytė, 8 klasės mokinė

Nuotraukos:
L. Gudelevičius

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos